Het stond al jaren op de bucketlist, maar nu is het er eindelijk een keer van gekomen. Een varkentje aan het spit.
Een spit gehuurd en een varkentje besteld bij slagerij Opstal in Pijnacker. Ongeveer 10 kg schoon aan de haak. Op woensdag bij de slager het pekelbad in, de zaterdag daarna aan het spit.

Na wat onderzoek op internet besluiten we alleen te vullen met uien en knoflook. Vullen met gehakt of ander mengsel wordt ook vaak gedaan, maar uiteindelijk verdwijnt de vulling dan meestal in de vuilnisbak.
Insmeren gaan we doen moet een mengsel van appelsap ( puur natuur van De Vrolijke Fruittuin ), bloemenhonig en sambal voor een mooi kleurtje.

Vrijdagavond al het spit en de enorme kolenbak opgehaald . Op zaterdag de hoofdpersoon bij de slager.
Als eerste gaat het spit door de bek. Daarna vullen met Ui en knoflook en zorgvuldig dichtnaaien door de zuster voor een nette hechting.
En aan het spit dan maar. Het is nu rond een uur of twee. We verwachten dat het roosteren tussen de vijf en zeven uur zal duren.

De briketten worden in de starter op temperatuur gebracht en kunnen dan in de bak.
Het spit kan er aan gehangen worden en het wachten kan beginnen. Natuurlijk onder het genot van een paar glaasjes Frizzante. Af en toe insmeren met het appel honing mengsel voor de mooie kleur.
De oren ingepakt met aluminumfolie om te voorkomen dat deze verbranden.
Zo om het uur vullen we de kooltjes een beetje bij en na twee uurtjes ziet er er zo uit :


En na ongeveer 6 uur ( we meten de temperatuur in de ham en deze is ongeveer 75 graden ) is het vlees gaar.
We laten het vlees nog even rusten en snijden het dan aan. Wat een heerlijk zachte ham. Met wat aardappelen uit de oven, salade, aioli en mosterdsaus een heerlijke maaltijd.
Hoeveel vlees er precies uitgesneden wordt is onduidelijk, maar voor 8 personen is het in ieder geval ruim voldoende.