Op bezoek in Portugal kregen we bij een boerderij een heerlijk drankje te proeven, Jeropiga. Een traditionele Portugese drank gemaakt van druivensap en Aguardente. Gemaakt volgens ongeveer hetzelfde proces waarmee Port gemaakt wordt. De fermentatie wordt gestopt door te mengen met sterke drank.
Volgens traditie wordt na de druivenoogst een deel gebruikt voor het maken van Jeropiga.
En laten we nu zelf druiven hebben. Alleen nog wat Aguardente nodig, deze online besteld bij Drankgigant.
Het is september en de druiven zijn mooi rijp. Tijd om te plukken dus.
De slechtste stukjes er uit halen en dan pletten in een grote bak.
Daarna een dagje laten staan.
Draai het mengsel door een zeef. Ik heb twee flessen Aguardente van 700ml. Aangezien de verhouding druivensap / Aguardente 3 op 1 is heb ik dus zo’n 4 liter druivensap nodig.
4 liter sap en bijvullen met de Aguardente:
En bottelen maar: